Goed slapen: waarom is het zo cruciaal?

Een goede nachtrust doet veel in je leven. Het zorgt ervoor dat je fit en wel aan je dag kan beginnen, het zorgt ervoor dat goed gezind je dagelijkse taken kan vervullen en draagt bij aan een goede fysiek. Vaak sta je echter niet even uitgerust op als je wel zou willen en/of kan je geen oog dichtdoen. Hoe komt dit en wat kan je er precies aan doen? Waarom is een goede nachtrust zo belangrijk? Hieronder lees je er alles over.

Nachtrust - De broodnodige uurtjes

Hoeveel uren slaap heb je nodig om je lichaam en geest voldoende nachtrust te schenken? Dat is een belangrijke vraag, die waarschijnlijk vele antwoorden zou krijgen, moest je ze stellen aan verschillende personen. Het ideale antwoord bestaat dan ook niet, gezien deze afhangt van individu tot individu. Algemeen wordt wel gesteld dat een minimum van zeven à acht uur slaap nodig is om een gezonde levensstijl te hanteren.

Voor sommigen onder ons is het waarschijnlijk volkomen normaal dat ze zich binnen de minuut in dromenland bevinden, maar voor anderen is het de moeilijkste opdracht van de dag; Voor deze laatste groep is het behoorlijk lastig om de aanbevolen hoeveelheid van zeven à acht uur slaap te hanteren. Volgens onderzoek is dit ongeveer 10% van de bevolking wat absoluut niet weinig is. Gepieker, stress, slaapstoornissen en ga zo maar verder; er kunnen vele oorzaken aan de basis liggen.

Lichamelijke en geestelijke gevolgen

Wist je dat... je zo'n 25 jaar van je totale leven al slapend doorbrengt? Dit is niet weinig, maar wel o zo noodzakelijk. Waarom precies? Wel, de nachtelijke uurtjes zorgen voor dan broodnodige rustmoment voor je hersenen. Ze dienen immers alle opgedane kennis van de voorbije dag te verwerken! En bovendien is het goed voor je lichaam, meer bepaald voor je spieren, aangezien ook zij moeten bekomen van de geleverde inspanningen.

Een goede nachtrust is van vitaal belang

Kom je niet aan deze aanbevolen hoeveelheid, dan kan dit vele lichamelijke en geestelijke gevolgen met zich meebrengen, maar de meest voorkomende zijn de volgende:

  • Een daling van je concentratievermogen
  • Een achteruitgang van je geheugen
  • Een verzakking van je afweersysteem, waardoor je sneller ziek zal worden of zal lijden aan allerlei kwaaltjes.

Enkele tips als afsluiter

Probeer steeds op hetzelfde tijdstip je bed op te zoeken. Het zal je lichaam helpen om tot rust te komen en na een tijdje zal het vanzelf aangeven wanneer het bedtijd is. Je zal zien dat het je spieren en gewrichten ten goede komt!

Heb je een klein hongertje alvorens je gaat slapen? Grijp dan niet naar zoete snacks, als chocolade of chips, maar neig eerder naar een sappig stukje fruit of groente. Deze gezonde snacks leveren je veel vocht, maar niet al te veel energie, zodat je achteraf toch nog gemakkelijk de slaap zal kunnen vatten en dit mét een gestilde honger!

Ben je een theeliefhebber? Ideaal voor een goede nachtrust! Er zijn veel theesoorten die een goede nachtrust kunnen bevorderen. Zo staat kamillethee garant voor de perfecte nachtrust!