Gezond eten: enkele simpele tips

Een gezonde levensstijl gaat uiteraard gepaard met een gezond voedingspatroon. Misschien eet je niet al te gezond, of neem je niet voldoende tijd om gezond te eten? Probeer toch onderstaande tips in acht te nemen; ze zullen je zeker op weg helpen je gezonde levensstijl te bereiken!

Tip 1 – Water is een must

Water de belangrijkste tip, want het heeft enorm veel functies voor je lichaam. Als je voldoende water drinkt – en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedraagt 1,5 tot 2 liter water per dag – zal dit je helpen om je concentratie op peil te houden, wat belangrijk is voor je dagdagelijkse taken op de werkvloer. Verder zorgt het ook voor de afvoer van diverse afvalstoffen uit je lichaam, zodat je minder kans maakt op ziektes en kwaaltjes. Drink daarnaast ook nog eens af en toe iets met extra antioxidanten, zoals een lekker glaasje rode wijn!

Tip 2 – Mindfulness tijdens het eten

Een stressvol leven lijdt al snel tot het overslaan van maaltijden of tot het nuttigen van snacks en kant-en-klare maaltijden. Deze zijn echter niet gezond voor je lichaam, aangezien ze een te hoog gehalte aan suikers en vetten bevatten. Maak in plaats daarvan tijd voor jezelf, gun jezelf af en toe een adempauze. En nog belangrijker van al: verzorg je lichaam met gezonde maaltijden! Maak gebruik van het grote aanbod aan groente en fruit en trakteer jezelf op healthy snacks. Ook is het belangrijk om langzaam aan te eten en je bewust te worden van elke hap die je eet. Genieten van de geuren en smaken en deze ten volle in je laten doordringen is de boodschap!

Tip 3 – Regelmaat is al wat de klok slaat

Gezond eten gaat gepaard met eten op regelmatige tijdstippen. Je hebt suikers en zuurstof nodig en deze haal je uit je voeding, vandaar het belang van regelmatige maaltijden. Als de suiker opgebruikt is, zullen je hersenen alarm slaan en je kwellen met allerlei kwaaltjes als slapheid en migraine. Hou je bijgevolg aan de standaardregel van drie maaltijden en nuttig deze op regelmatige tijdstippen. De tussendoortjes dienen om je honger tussenin twee maaltijden te stillen, niet ter vervanging van een maaltijd op zich!

Tip 4 – Magnesium is je partner in nood

Heb je toch af en toe echt een gebrek aan tijd en valt het je moeilijk tijd vrij te maken om een gezonde maaltijd te bereiden? Dan is magnesium je partner in nood. Het laat je lichaam toe zich te verzetten tegen stresserende momenten en overvolle dagen. Af en toe een magnesiumrijke maaltijd oppeuzelen is dus zeker een absolute must als je regelmatig lijdt onder stress. Denk hierbij aan diverse bladgroenten en spinazie, aan volkorenpasta's en zilvervliesrijst en aan peulvruchten en noten. Wees creatief, want de rekken in je winkel hebben alvast heel wat in petto!

Tip 5 – Vitamine C versus stress

Sinaasappels. Iedereen weet dat ze veel vitamine C bevatten, maar weet je dat ze je helpen bij de strijd tegen stress? Zo kan je voor een stressvolle situatie een lekkere appelsien eten of 's avonds na een drukke werkdag genieten van zo'n lekker stuk fruit! Heb je regelmatig last van stress? Haal koop dan een aantal appelsienen om je kasten mee aan te vullen!