Het belang van beweging

Eens je van de schoolbanken af bent, neig je nogal snel naar een leven zonder beweging. Hoe komt dit? Je komt immers in een wereld terecht waar je alleen op je benen moet staan, volledig zelfstandig moet zijn en verantwoordelijk moet omspringen met je tijd. Hierbij wordt je dagindeling vaak volledig gewijd aan een combinatie van het huishouden, boodschappen doen, je job, je hobby's, eventueel een gezinnetje enzoverder; maar… Niet aan een gezonde voeding en nog minder aan enige vorm van beweging. Hoog tijd dat hieraan iets wordt gedaan! Het belang van beweging lees je hieronder.

Beweging versus gezondheid

Misschien merk je het niet zo fel op als je dag in dag uit bezig bent met van alles en nog wat, maar wanneer je weinig aan beweging doet, worden de spieren in je lichaam zwak, ze verliezen hun kracht. Je gaat je als vanzelf slap beginnen voelen en je conditie gaat er ook als een pijl vandoor. Probeer daarom toch zo'n half uurtje per dag intensief te bewegen. Ga wat fietsen, probeer de wandelpaden in je buurt eens uit of ga lekker plonzen in je plaatselijke zwembad

Verder heeft beweging tal van voordelen; hier vind je een aantal op een rijtje:

  • Het neemt je stress weg
  • Je hebt minder kans op hart- en vaatziekten
  • Het heeft een gunstig effect op je cholesterol
Fietsen is goed voor de gezondheid

Beweging versus gewichtsverlies

Iedereen beweegt volgens zijn eigen ritme. Ben je een fervente sporter, zoveel te beter! Maar wil je bijvoorbeeld aan beweging doen met als motivatie af te vallen? Dan is het belangrijk je bewust te zijn van de mogelijke sporten met een hoge calorieverbranding. Zo zijn hardlopen, zwemmen en fietsen bovenaan dit lijstje. Wees je er ook wel van bewust dat elke vorm van beweging goed is voor je gezondheid, of het nu een rustige wandeling betreft of een uurtje spinning in je sportclub

Beweging versus herstel

Heb je een blessure opgelopen en wil je aan beweging doen om de spieren en/of gewrichten weer te versterken? Een heel goed idee, maar wees dan aandachtig voor signalen van je lichaam. Als je bijvoorbeeld buikspieroefeningen wilt doen, dan moet je oppassen voor je rug, zodat deze niet overbelast geraakt. Je kan ook je oefeningen verkeerdelijk uitvoeren, dus vraag altijd zeker meer informatie bij een sportdokter of bij een fitnesscoach. Mijn beste tip voor goede ontspanning? Na je inspanning genieten van een heerlijke massage of een bezoekje aan een ontspannende privesauna.

Conclusie – Beweging is een must

Een half uurtje beweging of sport per dag is een absolute must voor een gezonde levensstijl. Het bezorgt je tal van voordelen op voor je gezondheid en je stress wordt als vanzelf naar de achtergrond verdrongen. Denk aan een eenvoudige wandeling, rustgevende yoga, een mooi ritje op je fiets, het sportieve nordic walking, een frisse duik in het zwembad in je buurt, enzoverder. Of een combinatie van diverse bewegingen uiteraard, wat nog beter is! Je hoeft jezelf echt niet iedere dag naar de sportschool te sleuren, maar pak eens vaker de fiets of de beentjes in plaats van de auto (meteen ook wat milieuvriendelijker!) en snuif de frisse buitenlucht je longen in. Bewegen is leuk: je voelt je fitter, het maakt je hoofd leeg en je geniet meer van de omgeving en de natuur. Kortom je wordt er vrolijker én gezonder van!